Które zioła sprawdzają się w kuchni

Urządzając przydomowy taras, warto zastanowić się o tym, czy nie urządzić na nim niewielkiego ogrodu ziołowego. Wystarczy zakupić kilka pojemników albo zainwestować w mały ogród wertykalny, aby posiadać własnoręcznie uprawiane zioła. Dzięki świeżym ziołom można nadać potrawom niepowtarzalny smak.

Szczególnie w zupach i sałatkach zioła smakują świetnie. Bazylia najlepiej smakuje w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Kolendra wzbogaci smak sałatki z ogórków i pomidorów. Do zup z kolei przyda się pietruszka. Pietruszka w doniczce może być uprawiania cały rok na kuchennym parapecie. Pietruszka zawiera wiele witamin i warto dodawać ją do pesto, czy sosów. Warto dodać, że ma działanie antybakteryjne i w naturalny sposób chroni przed infekcjami. Dzięki ziołom do sałatek nie trzeba dodawać soli i gotowyc h mieszanek przypraw, które bywają niezdrowe a spożywanie ich w nadmiernej ilości może być szkodliwe. Ekologiczne zioła nie są trudne w uprawie. Kluczem do sukcesu jest kupno zdrowych i dobrych sadzonek. Warto zadbać o bardzo dobre stanowisko, które będzie nasłonecznione i regularnie podlewać zioła. Wystarczy podlewanie raz dziennie łatwą wodą. Do podlewania ziół nie należy stosować odżywek ani innych nawozów. Najlepiej zaopatrywać się w zioła, tj. bazylia w doniczce, czy kolendra w doniczce, u ogrodnika. Wówczas sadzonki będą dobrej jakości. Zioła, które używane są regularnie, a zatem regularnie przycinane, rosną zdrowo a ich kępki zagęszczają się. Zioła nie tylko będą na prawdę często używane, niemniej jednak także będą elegancką ozdobą tarasu.
Polecamy: bazylia w doniczce.