Zamrażanie szokowe funkcjonuje analogicznie. Forma zamrażania sprawia, że ewentualne uszkodzenia nie mają miejsca, bo produkt zamrożony w ten sposób nie zdąży się zepsuć. W przypadku wielu innych metod mrożenia do zepsucia się może dojść bardzo szybko, a tutaj w ogóle nie ma ta kiej obawy. Szokowe metody chłodzenia i mrożenia są wyjątkowo skuteczne i wybierane już bardzo często, z całą pewnością częściej niż inne metody. To z kolei przywodzi na myśl, że są to sposoby skuteczniejsze. W większości profesjonalnych chłodni i mroźni używa się wyłącznie takie metody, bo one umożliwiają niemałą oszczędność czasu, co w innych przypadkach byłoby zwyczajnie niemożliwe. Dzisiaj widzimy idealnie, że każdy, kto zajmuje się prowadzeniem chłodni czy mroźni będzie jednocześnie interesujący się tym, ażeby zwiększyć wydajność własnego działania i jednocześnie zaoszczędzić pieniądze, jeżeli już jest to jedynie możliwe. Metodą szokową można mrozić i chłodzić różnorodne produkty, nawet te wyjątkowo czułe i bardzo szybko psujące się.
Polecam: schładzanie szokowe.